Verleden jaar werd de TUDelft Library vereerd met Deens bezoek, waarbij Lars Binau vertelde over de Smart Library als onderdeel van de Smart Campus van DTU (Technical University of Denmark) [1].

Onderdeel van dit project is het gebruikt van sensoren die in de lampen zijn ingebouwd, wat natuurlijk heel slim is. Lampen zijn doorgaans overal aanwezig waar mensen zijn en er is stroom.

Het prettige van sensoren is dat er zoveel mee gemeten kan worden. Er zijn klimaatsensoren voor het bepalen van bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook sensoren die het geluidsniveau meten of de aanwezigheid van mensen.
Met de verzamelde gegevens is de logische volgende stap om iets met die gegevens te doen. Lampen en airco’s kunnen bijvoorbeeld worden aangestuurd, afhankelijk of er mensen zijn, waarbij ook de voorkeur van die groep mensen een factor kan zijn voor de werking.

Een lamp of airco zelf kan ook weer sensoren hebben om door te geven of het apparaat wel goed werkt.
Door gegevens van apparaten met elkaar te combineren, zoals van een airco met de aanwezigheid van mensen, kom je al snel uit op een samenspel van verbonden apparaten en dan komt de term IoT (Internet of Things)[2] om de hoek kijken.

Naast gemak voor mensen leveren al die sensoren veel gegevens op waar bedrijven graag op inspelen.
Een bedrijf [3] heeft plannen om gegevens vanuit een stofzuigerrobot, over de indeling van een huis, te verkopen. Een ander bedrijf [4] heeft een aardige verzameling artikelen geschreven over gebouwbeheer en AI (Artificial Intelligence)[5].

Diverse mensen zijn bezorgd over deze ontwikkelingen en Elon Musk, bekend van onder andere de Tesla, heeft dan ook een oproep gedaan aan de politiek om regelgeving rond AI te maken [6], voordat het te laat is.
Er zal sowieso steeds meer regelgeving komen vanuit de overheid; ook een Smart Campus zal een manier moeten vinden om optimaal gemak voor studenten en werknemers te bieden, zonder privacy aan te tasten.

[1] http://www.bibliotek.dtu.dk/english/servicemenu/visit/smart_library, 31-7-2017
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen, 31-7-2017
[3] https://www.iculture.nl/nieuws/roomba-fabrikant-huisdata-apple/, 31-7-2017
[4] http://3bplus.nl/ai-en-sensoren-een-introductie/, 31-7-2017
[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmatige_intelligentie, 31-7-2017
[6] https://www.recode.net/2017/7/15/15976744/elon-musk-artificial-intelligence-regulations-ai, 31-7-2017