Als er één trend is die doorzet is het wel het steeds kleiner en goedkoper worden van computers.
Van kamer- tot bureau- tot tas formaat zijn we nu bij een creditcard formaat.
Meer dan de helft van de jongeren in Nederland heeft een smartphone, ook een computer.
Daarnaast is er, voor een bepaalde groep mensen, een grote vraag naar DIY(1) computers zoals de Arduino(2), de Raspberry Pi en de PINE64. Dit zijn goedkope, veelzijdige computers met ieder toch een eigen plaatsje in de markt van mogelijkheden.

ArduinoScreen Shot 2016-01-18 at 13.08.37Screen Shot 2016-01-18 at 13.08.57
        Arduino                             Raspberry Pi                                   PINE64

De Arduino heeft als basis een microcontroller die al het werk doet. Meestal wordt dit type computer gebruikt bij omgevingen waarbij het doen van één taak centraal staat. Dit zie je terug bij eenvoudige 3D printers waar een Arduino alle acties van de sensoren en motoren aanstuurt. Er zijn ook speciale Arduino’s voor wearables en voor het gebruik van Internet of Things (IoT).

De Raspberry Pi en de PINE64, met beide een OS(3) komen meer in de buurt van ‘echte’ computers en kunnen dan ook gebruikt worden voor eenvoudige zaken zoals browsen en/of tekstverwerken.
Beide computertjes hebben aansluitingen voor een beeldscherm en een muis/toetsenbord en geluid en zijn vrij eenvoudig te programmeren met standaard software als Python.

Oorspronkelijk bedoeld als leercomputer, wordt de Raspberry Pi ook ingezet als webbrowser. Als je geen superprestaties verwacht is de Raspberry Pi heel goed te gebruiken als webserver en mediaspeler.

De PINE64 gaat weer een stapje verder dan de Raspberry Pi in die zin dat het gebruikt kan worden als mini PC, met als OS Ubuntu of Android 5.1.
PINE64 er is als Basic- en als Plus versie, de PINE64+.

PINE64 is nog een kickstarter project. Op de website worden veel vragen beantwoordt. Voor de Arduino en de Raspberry Pi bestaat een levendige community waar je met al je vragen terecht kunt.

Voor kleine toepassingen, ook in de Library, zullen we steeds meer dit soort goedkope en energiezuinige creditcard-computers inzetten. Het is niet nodig om overal een klassieke computer voor te gebruiken.

 

(1) Do It Yourself computers geven veel vrijheid. De computer is een goedkope veelzijdige basis van waaruit veel geexperimenteerd wordt en waarmee veel mooie toepassingen worden gemaakt.

(2) Arduino heet buiten de USA Genuino in verband met rechtszaken over de naamseigendom

(3) Operating Systeem is afhankelijk van de onderliggende computer.
Raspberry Pi gebruikt Linux varianten als Debian en Arch Linux.
PINE64 gebruikt Linux varianten als Ubuntu/Lubuntu en kan ook overweg met Android 5.1 (gebruik dan de PINE64+)

Bronnen:
Arduino:
https://en.wikipedia.org/wiki/Arduino

Raspberry:
https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

PINE64:
https://www.kickstarter.com/projects/pine64/pine-a64-first-15-64-bit-single-board-super-comput